Шукати в цьому блозі

вівторок, 22 лютого 2011 р.

Вісті з діаспори


Надзвичайно насичений на події був місяць січень. По-перше довгий цикл Різдвяних і Новорічних свят, а по- друге-це час сприятливий на зустрічі.До української громади Великого Клівленда приїхав Остап Стахів-старший.Відомий заслужений артист України ( бандурист),а також голова Української громадської організації” Нова Українська хвиля” в Америці. Багато років проживав Остап у Клівленді.Зараз в основному в Україні,бо дуже активно поєднує творчу і громадсько-політичну діяльність.На останніх виборах до місцевих рад був обраний депутатом Львівської обласної ради,тому тепер вважає основним своїм обовязком працювати в Україні і для України.

Приїхавши до Америки з коротким візитом, втілює дві мети: як артист і як політичний громадський діяч. Слухачі українського радіо мають прекрасну нагоду слухати рідні пісні у виконанні зас.артиста України Остапа Стахіва,а також бути на різдвяних концертах з його участю.

Проте першочерговим завданням є налагодити роботу УГО „Нова Українська хвиля”. У січні відбулося засідання круглого столу, на якому обговорювалося ряд важливих політичних питань,що стосуються України. Засідання пройшло у Свято-Покровському культурно-громадському центрі, у Пармі, церкви Покров Пресвятої Богородиці. Доповідач О.Стахів охарактеризував загально-політичну ситуацію, яка зараз є на Україні. Виклав свої погляди щодо сучасної ситуації ,як депутат Львівської обласної ради та як представник Всеукраїнського об”єднання „Свобода”( головою якого є Олег Тягнибок). ВО „Свобода”на сучасноту етапі є найбільш прогресивною партією, яка в основі опирається на українську національну ідею. Пропагує головну цінність націоналіста : Бог - Україна – Любов. А також правдиве розуміння свого місця на Землі; служіння Богу і Україні.

Доповідач розповів як проходили вибори у Львові та в області (напевно читачі мали нагоду отримати на цю тему багато інформації),проте живу розповідь чути цікавіше.Усі учасники круглого столу з задоволенням узялися до дискусії. Проживши багато років тупцювання на місці люди мають бажання діяти.Отож основні питання були скеровані: як діяти? чим допомогти? Даючи відповіді доповідач зазначив:” Обговорюючи проблеми , які є зараз на Україні,(а держава на часі ніби застряла у них) ВО „Свобода” роз”яснює,що це все можна вирішити досить простими заходами – утворенням нової соціальної економічної моделі.І якщо не буде включено любов , то ця модель ніколи не запрацює. Якщо вертикаль : Бог – Украіна – Любов не працює між людьми ,то економіка не буде працювати. Чисто економічна модель є антилюдською , анти Божою , бо вона працює тільки на людей ,які є при владі.”

Ці слова можливо викликають різні емоції в українців , які живуть в Україні і для українців в Америці .Засідання круглого столу показало ,що тема ,яка обговорювалася є дуже цікавою і актуальною .Регламний час давно завершився- проте ніхто не збирався розходитися. Важливим питанням є : чи здатні попередні лідери , а також політики привести Україну до змін , чи для цього потрібні нові люди. ВО „Свобода” відповідає, що зміни можуть зробити тільки нові люди з новим мисленням .Після завершення круглого столу мені було дуже цікаво поговорити з Остапом і почути його думки.

Отож за чашкою кави у нас завязалася така розмова. Для тебе, поважний читачу, думаю теж цікава.

Жур.: Як починається любов?

О.С.: Це взаємодія суспільства – людини і управлінців , які мають працювати на людей,а не на себе.Кар”єризм ,бюрократія, корупція – оновні риси управлінської системи. Як змінюється вертикаль влади на основі цих чинників:

- залежність нищого від вищого;

-народ прислуговує владі.

Доки люди будуть думати,що старі лідери щось зможуть зробити , доти буде виникати така ситуація.

Жур.: Чому українські громади є слабкі?

О.С.: Бо ми не доросли до тих засад – що декларуємо , то і робимо.Діаспора є тою самою , що Україна ,бо ті ж самі відносини ,що на Україні. І якщо взяти укр. громаду ,то вона поражена тими недугами, що і Україна.

Жур.: Тож як змінити ситуацію?

О.С.:Треба декларувати цінності і люди самі мають їх відчути. Україна має перед Всесвітом завдання – утримати любов. Генетично українці гинуть , якщо стають на засади тільки матеріалізму .Всесвіт ставить завдання - ставати новою людиною, або пропасти. Діаспора –це один із резервів , який буде використано , щоб почати нове життя. Сучасні державники ,це ті люди,що доводять до знищення усе те,що натворили за цей час наші попередні покоління. Іде інтенсивне розграбування матеріально-духовних цінностей.

Жур.: Чому ВО”Свобода” обрала гасло : Бог – Україна – Любов.

О.С.: Вони мусіли бути,бо сподівання народу єдині.Ворог використовує ці гасла, але прийшовши до влади це не виконує. Попередній президент В. Ющенко нічого не зробив в усвідомленні народу, у відтворенні ідей- величності народу. Він константував минуле,щоб ми пригадали,але завдання нового не виконав. На Україні і тут в Америці люди стають політично грамотніші. Ідеї матеріалізму(1991р.) –ми вийдемо на рівень інших країн,отримали фіаско.Ми думали,що Україна має бути такою як Англія ,Франція чи Німеччина ,що ми будемо багаті.Але так не є і не може бути. Первинним має бути духовне, якщо його не буде ,то не буде вторинного – матеріального.Для українців на перше місце поставлено – духовність.

Жур.:Зараз є багато людей , які не хочуть ніяких змін?

О.С.:Так це правда, зараз існує велика відособленість і це свідчить про те,що корумпована не тільки влада, але і народ. Тому опора на індивідуали , які в серці чують як бацила корупції проїла людей, які бачуть як знівельовано життя. ”Свобода”несе велику українську ідею і сподівання , що нова Україна мусить повстати. Діаспора є великим резервом українського народу, яка в майбутньому має долучатися будувати українську державу в Україні. Хоча ,ми всі прїхали сюди , щоб добре жити, заробляти гроші ,але повинні пам”ятати і бути свідомими українцями і розуміти наше завдання як людини , яка прийшла на Землю -виконувати Волю Божу. Бути співтворцем Бога на Землі , зрозуміти ту велику місію- стати народом, який має матеріальний достаток , в поєднанні з великим духовним надбанням.

Ми тут для того ,щоб набратися досвіду для розбудови суспільства і вернувшись на Україну приложити талант до будови держави. Щоб зберегти духовні цінності, що витворили наші предки- любов до Бога і до України.

Слухаючи свого співрозмовника, згадалися розмови з іншими людьми. Приїжджаючи з України ми живемо краще матеріально і це одне життя , але друге- духовне завжди повязано з Україною. І це доказує, що матеріальний достаток незадовільняє духовну потребу.

Дуже приємним був святочний концерт Різдвяних колядок „ Вселенная веселися” з участю заслуженого артиста України Остапа Стахіва у складі вокального ансамблю під орудою Людмили Вебер, що відбувся у церкві Св.Степана у Брунсвіку. В акапельному виконанні слухачі були зачудовані виконанням колядок „Вселенная веселися” ,”Все сьогодні сповнилося радістю”, „Нині Адаме”, „ Дзвони дзвонять”,”Свята ніч”. Чудова акустика храму та професійний спів Людмили Вебер, Наталії Щеглюк , Соломії Стахів, Зенона Чайковського, Ігора Гниди та Лілії Кісіль подарували присутнім справжню Різдвяну казку . Завершальним акордом різдвяних зустрічей Остапа Стахіва був ще один концерт у церкві Св.Йосафата у Пармі.

Віра Іваницька ,

Журналіст, член Спілки журналістів України

Парма ,Огайо

Немає коментарів:

Дописати коментар