Шукати в цьому блозі

неділю, 12 березня 2017 р.

Забудова на кістках зупинена!



Перипетії довкола незаконної «забудови на кістках», як її нарекла громадськість останнім часом притихли, але не згасли. З ділянки на проспекті Чорновола 45Б, де планували звести високоповерхівку. Вже вивезли техніку та поки зупинили будівельні роботи. Довкола запанувала тиша і всі чекають на рішення суду.
         Нагадаємо, що т
ериторія проспекту Чорновола від залізничної колії до вулиці Хімічної  -  місце смерті понад 132 тис. євреїв та 10 тис. українців в роки II світової війни та повоєнний період. Крім того дана територія (проспект Чорновола 45Б) належить до Історичного ареалу міста, отже занесена до світової спадщини ЮНЕСКО, а відтак, усі будівельні роботи, які проводяться на цій території мають бути погоджені з Міністерством культури та проводитися під особливо пильним наглядом держави. Проте саме тут, на кістках тисяч замордованих людей, замовник ТзОВ “Горизонт-Захід” збирався збудувати високоповерхівку.

Історія місця
           
         На ділянці, яка сьогодні має номер Чорновола 45, з початком II світової війни німецька влада створила одне із найбільших у Східній Європі гетто для євреїв. Воно було обмежене сучасними вулицями Джерельна-Хімічна-Замарстинівська та залізничною колією.
 Загалом у гетто було знищено понад 100 тис. Осіб.
 Восени 1944 року, після приходу радянських військ, за зразком таборів ГУЛАГу тут була збудована Львівська пересильна в'язниця № 25, яка через рік перейшла в управління НКВД Відділу виправно-трудових колоній. Сюди звозили засуджених з усієї Галичини, Буковини та Закарпаття з яких формували ешелони для відправки до стаціонарних таборів ГУЛАГу. Серед в'язнів “пересилки” було багато непрацездатних — хворих, виснажених та скалічених від тортур у слідчих в'язницях, старших осіб та вагітних жінок. Такі в'язні місяцями залишалися на місці. Антисанітарія та мізерне харчування провокували високу смертність, особливо серед немовлят та старших людей. Свідки стверджували, що у перші повоєнні роки померлих закопували на  території самої в'язниці.
З 1947 року тут почала діяти обласна лікарня МВС, а з 1995 року тут розміщують різні установи.
За даними Львівської  рятівної археологічної служби у 2009 та 2015 роках на території комплексу здійснювалися пошукові заходи для виявлення захоронень жертв репресій, на одній з ділянок території, поблизу колії, де тепер розташований Меморіальний музейний комплекс “Територія терору” пошуковці знайшли 21 людський останок. Серед яких були й німецькі військовополонені.

За збереження пам’яті, а не бетонних плит

Ще з грудня 2016 ГО «Ідея Нації» проводила акції протесту проти забудови. Десятки мітенгувальників стояли з вивісками, на кшталт «Зупинимо будівництво на кістках», палили дрова в бочці та близько двох місяців тримали блокпост перед забудовою, аби не пропускати важку техніку на територію будівельного майданчика і в такий спосіб не допустити проведення будівельних робіт. Чергували цілодобово не зважаючи на погодні умови.
До чергування долучились члени спілки політичних в’язнів і репресованих, зокрема Петро Осташ, сім’я якого була вислана до Сибіру в часи радянських репресій. Чоловік, зважаючи на особистий досвід, впевнений в тому, що на місці масових поховань та людських страждань не можна будувати житловий будинок. За його словами, на кістках мертвих не виросте живе та здорове потомство.
Ще один активіст Микола Малишев є в’язнем пересильного табору, який ще в дитинстві пройшов через той табір, що був на території сьогоднішньої забудови. Він пригадує тисячі людей, які разом з ним потрапили сюди та те, що ввідбувалося з ними. Тому пан Микола вважає недопустимим зведення житлової високоповерхівки на місці, де закатовано тисячі невинних українців.
Таких противників забудови на цьому місці чимало.
Брат Григорія Стасіва, який сьогодні працює лікарем в сусідній до ділянки будівлі, був ув'язнений в тюрмі на місці гетто та пересильного пункту, нині проспект Чорновола. Григорій пам'ятає розповіді брата про всі ті звірства, які відбувались там з ув'язненими. Ці події дуже вплинули на чоловіка, тому він ніколи не куштував навіть яблук з дерев, які виросли на тому місці.
Сьогодні лікар виступає проти забудови на Чорновола 45Б, бо вважає, що зважаючи на історію того місця, там має бути хіба що пам'ятний знак, але точно не житлова високоповерхівка.
Пані Розалія Ільківна - родичка родини Рондяк, яка ще до війни володіла особняком на тому місці, де опісля організували гетто, а тепер планують звести незаконну забудову на кістках - Чорновола 45Б. Жінка сама прийшла на територію забудови та вирішила поділитися своєю історією з активістами. Її родичі виїхали з свого житла ще до війни, зараз їхні нащадки живуть закордоном. З описів своїх тіток пані Розалія знає, що на місці колишнього особняку її предків німці зробили гетто, а наступна влада розмістила пересильний табір. Жінка зі сльозами на очах зізнається, що коли лише почула про те, що на цьому страшному місці збираються будувати житло, одразу заціпеніла від жаху. Для неї на тій території може бути лише музей, або відповідний пам’ятний знак. Розалія Ільківна просить вповноважені органи дослухатись до її слів та зберегти пам'ять тих жертв, рештки яких залишились назавжди в тій землі.

Рішення органів влади

Довший час забудовник вперто ігнорував закон та попри відсутність відповідної документації продовжував будівельні роботи. Через незаконну забудову постраждали не лише могили тисяч замордованих там колись, а й сусідні до забудови будинки, які вздовж і впоперек тріскаються через горе-забудовника. Це переважно клініки, реабілітаційні центри та споруди громадського призначення. Зокрема у  реабілітаційному центрі "Еліта", який межує із територією Чорновола 45Б, постійно знаходяться близько 50 хворих дітей, так само з'явилися тріщини.

13 грудня 2016 року Львівська держаргбуд інспекція скасувала Декларацію на початок проведення будівельних робіт на проспекті Чорновола 45Б, місці численних жертв українського та єврейського народів.
Остап Стахів, голова проводу ГО “Ідея Нації” відзначив цю подію, як маленьку перемогу, тих небайдужих активістів, які пікетували забудову та всіх, хто в різний спосіб доєднався чи просто підтримав скасування будівництва на кістках. 
Адвокат, пані Ірина Сідловська, повідомила, що ця дата була крайньою для проведення позапланової перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства забудовником ТзОВ “Горизонт-Захід 1”. Одразу після перевірки стало відомо, що декларацію на проведення будівельних робіт скасовано. 

Пізніше Шевченківський районний суд м. Львова виніс ухвалу про заборону проведення будь-яких будівельних та підготовчих робіт ТзОВ “Горизонт-Захід1” на ділянці Чорновола 45Б, така Ухвала повинна була одразу потрапити до рук директора фірми забудовника, але близько тижня документ не шукав свого власника. Виконавча служба, яка доправляє Ухвалу до отримувача, шукала директора і на Жовківській 27, де ТзОВ “Горизонт-Захід1” юридично зареєстрований, а фактично не знаходиться (про що був складений Акт виконавчої служби), і приходила до родичів директора, яким на превеликий жаль не відомо, де знаходиться їхня “кровинка”.
На офіційні дзвінки виконавчої служби керівник ТзОВ “Горизонт-Захід 1” або не відповідав, або призначав зустріч, а потім ігнорував її і не з’являвся. Проте все ж забудовнику не вдалося сховатись від виконання закону, тому швидшим часом техніка з будівельного майданчику на Чорновола 45Б виїхала, а роботи припинилися.
13 лютого цього року у Шевченківському районному суді Львова мали розглядати справу про незаконну забудову на пр. Чорновола 45Б. Але в останній момент розгляд було перенесено на 7 березня у зв'язку з тим, що суддя перебуває на лікарняному. Голова ГО "Ідея Нації" Остап Стахів разом з активістами був у суді й надалі приходитиме на кожне засідання суду, не зважаючи на відкладання справи.
      Львів’яни сьогодні стоять перед вибором: загорнути історію бульдозерами, залити бетоном та забути чи пошанувати пам’ять тих, які були закатовані злочинним тоталітарним режимом. Наступне засідання по цій справі відбудеться 7 березня о 15:00 в Шевченківському районному суді м. Львова.  
ГО "Ідея Нації" продовжує через громадські акції протесту протидіяти незаконній забудові у Львові на проспекті Чорновола 45Б та закликає усіх небайдужих львів'ян прийти на суд, аби відстоювати наше право на збереження історичної пам'яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар