Шукати в цьому блозі

неділю, 12 березня 2017 р.

Забудовують легені Львова



Незаконні забудови на превеликий жаль стають доволі звичним явищем для Львова. Рейдерські захоплення території, відсутність належної документації та повна бездіяльність влади — теж потроху входить як норма в нашу дійсність. Проте з кожної новою  будівлею такого роду помітне наростання не лише беззаконня, а й аморальності.
         Одне із перших місць в рейтингу незаконних споруд Львова впевнено посідає забудова на вулиці Довбуша 15, яку зводять на території парку “Знесіння” - об’єкту природно-заповідного фонду України, який знаходиться в межах історичного ареалу Львова, в межах Державного історико-архітектурного заповідника, в межах території, яка охороняється ЮНЕСКО, одночасно.
Цю ділянку ще 2007 року Львівська міська рада надала в оренду ТОВ “АрхіБуд”, спочатку тут збирались звести житловий комплекс, однак тепер планують готельно-рекреаційний. Виділена площа під забудову становить близько 3 га території парку.  Будівля має постати біля підніжжя гори Лева, на місці старого цвинтаря та відріже частину Цісарської стежки, а це означає, що прохід до парку через вулицю Довбуша в майбутньому може бути закритий приватною будівлею. Також фахівці стверджують, що через м’які ґрунти на ділянці гора Лева не витримає тиску самої будівлі.
         Судова тяганина, щодо цієї ділянки триває вже не перший рік. Останній Вищий господарський суд України 10 січня цього року скасував рішення двох попередніх судів, першої та апеляційної інстанцій, які визнали договір оренди чинним, та постановив направити справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області.
Окрім того, що судовий процес досі триває, необхідних документів, зокрема  погодження Міністерства культури,у забудовника немає, а містобудівні умови і обмеження втратили свою чинність ще в червні 2015 року. Інспекція ДАБК, яка мала б проводити перевірки та заборонити забудовувати парк, стверджує, що не бачить ніяких порушень. 
         Місцеві жителі активно виступають проти забудови. В 2010 році Голова ГО «Ідея Нації» Остап Стахів організував наметове містечко та збір 15 тис. підписів проти забудови парку «Знесіння».
         За словами керівника ГО “Магдебурське право” Зоряни Іванків, близько 20 громадських організацій Львівщини звернулись до місцевих посадовців,
  з заявою, у якій вимагають:
від Львівської міської ради — розірвати договір оренди землі з ТОВ «АрхіБуд» на земельну ділянку на вул. Довбуша, 15 у Львові;
оголосити конкурс на посаду директора Регіонального ландшафтного парку за участі громадських слухань;
визначити, відповідно до державного акту на право користування землею, межі охоронної зони парку на місцевості.
30 січня у Львівській міській раді відбувся круглий стіл за участю представників влади, інспекції ДАБК, громадський організацій, мешканців та забудовника. Проте порозуміння із забудовником так і не було знайдено, бо пані Наталя Барбадин-Дунець, яка є директором “АрхіБуду” стверджує, що має всі документи, проте показувати їх не збирається. Підсумком круглого столу стало створення ініціативної групи для збереження парку “Знесіння” від незаконної забудови.
Самого ж забудовника нічого не бентежить, з листопада 2016 він активно проводить будівельні роботи на ділянці, 28 січня, за повідомленням місцевих мешканців,  вночі (близько 22:30) з суботи на неділю на територію забудови завезли 10 міксерів бетону. Працюють по-злодійськи під покровом ночі, що вже насторожує, бо навряд чи така конспірація була б необхідна для того, хто має всі права на будівництво.
15 лютого ініціатори вже встигли зустрітись за столом переговорів із представником групи власників та директоркою «АрхіБуду», які лише зараз вирішили показати громаді Львова, що ж за будову вони спланували у парку. Зустріч відбулася у приміщенні управління охорони історичного середовища на якій також були представники органів місцевої влади, включно з інспектором ДАБІ та директором департаменту містобудування. Директор будівельної фірми “АрхіБуд” пані Наталя Барбадин-Дунець та представник групи власників Сергій Кунта продемонстрували громаді проект готельно-рекреаційного комплексу, який планують збудувати у парку “Знесіння” по вул. Довбуша 15.
         Як виявилось, на місці парку планують звести 4 готельні корпуси, висотою 4-5 поверхів загальною місткістю на 214 номерів. Лілія Онищенко, директор управління охорони історичного середовища, зазначила, що зовні ці споруди не виражають конкретного художнього стилю та більше нагадують саме житлові будівлі. Про рекреаційний елемент комплексу говорити не доводиться. Він просто відсутній.
Опісля розгляду плану та численної критики щодо забудови сторони домовилися про те, щоб особисто оглянути будівельний майданчик. Що й відбулося одразу наступного дня.
16 лютого, у четвер, громадськість разом з представниками влади зайшли на територію незаконної забудови на вул.. Довбуша 15. Представники міської влади, директор департаменту містобудування Сергій Коровайник, Тарас Павлишин - начальник відділу інспекційної роботи ДАБК, заступник в.о. директора парку «Знесіння» Мар’яна Задорожна, представники екоінспекції, прокуратури, адвокати та лідери громадських організацій, серед яких голова ГО «Ідея Нації» Остап Стахів та голова ГО «Магдебурське право» Зоряна Іванків, разом з іншими небайдужими проявили бажання оглянути будівельний майданчик та побували на місці незаконної забудови у серці парку «Знесіння». На територію ділянки їх провела директорка АрхіБуду пані Наталя Барбадин-Дунець.
         Посеред будівельного майданчику виритий величезний котлован, в якому частково вже залили бетон. На території забудови знаходяться також порізані та скинуті на купу дерева, на порізку яких, забудовник не мав документів. Представники ж екоінспекції, які повинні були одразу на місці скласти відповідний акт, самоусунулись від відповідальності, посилаючись на те, що в законі не вказано нічого про вирізку дерев, якщо в забудовника на руках є містобудівні умови. На момент приходу комісії ніякі роботи не проводились. Проте техніка, яка стояла на майданчику, вириті котловани та насипані купи землі свідчать про неабияку активність робітників до цього.  Це й не дивно, адже оренда земельної ділянки у забудовника діє до липня цього року. А це означає, що власники намагається встигнути забудувати хоч щось до кінця цього терміну, аби пізніше не було сенсу зупиняти будівництво.
         Представники влади, хоч подекуди й визнають попередню провину, тепер лише знизують плечима, мовляв, фактично частина документів у забудовника є. Громадськість в свою чергу б’є на сполох та стукає  в усі двері, аби лише зупинити незаконну забудову в парку. Останню надію громада покладала на Господарський суд Львівської області, який відбувся 20 лютого, куди військова прокуратура подала заяву про забезпечення позову та припинення підготовчих та будівельних робіт на вул. Довбуша 15.
Близько сотні активістів прийшли до Господарського суду із плакатами “Громада Львова проти забудови парку Знесіння”, “Руки геть від парку Знесіння” та “Судді — ви слуги закону, а не олігархів”. Громадськість була присутня на судовому засіданні, не дивлячись на його відтягування до самого вечора, й таки дочекалась справедливого рішення суду. ТзОВ “АрхіБуд” та іншим третім особам заборонили здійснювати будь-які підготовчі та будівельні роботи на земельній ділянці по вул. Довбуша 15 до розгляду справи по суті. Заяву задовольнили — будувати заборонили.
Голова ГО “Ідея Нації” Остап Стахів закликав львів’ян приєднуватись до боротьби за збереження парку. Сьогодні ця ситуація стає лакмусовим папірцем, якщо громадський активіст чи громадська організація не захищає парк “Знесіння” від вирубки, незаконної забудови чи мародерства, тоді така організація не бореться за права львів’ян. 6 березня о 15:00 на наступному засіданні по цій справі у Господарському суді Львівської області громада Львова знову прийде і висловить свою особисту позицію, про те, що у серці парку “Знесіння” не може бути жодної забудови.
         Зоряна Іванків, голова ГО “ Магдебурське право”, розповідає, що гора Лева — це своєрідна візитівка Львова, яка є символом самого міста та сакральною територією для його жителів. Тому сьогодні будувати там житловий комплекс ніяк не можна. Пані Зоряна наголошує на тому, що якраз у силі власників прийняти мудре та виважене рішення, яким припинити забудову та скасувати цей проект бетонного страховиська посеред парку. Адже сьогодні українців нищать з усіх сторін одразу, тому не можна допустити того, аби ми ще й самі себе знищували зсередини.
         Проте забудовнику на всілякі-там судові рішення байдуже. Адже й після заборони будівництва на земельній ділянці роботи продовжуються. Через умисне невиконання ТзОВ "Архібуд" рішення Господарського суду Львівської області про припинення будь-яких підготовчих та будівельних робіт по вул. Олекси Довбуша, 15 в парку "Знесіння" голова ГО “Ідея Нації” Остап Стахів викликав поліцію на територію незаконної забудови, склав заяву про злочин та подав заяву до прокуратури Львівської області про відкриття кримінального провадження та початок досудового розслідування стосовно невиконання рішення суду забудовником. Остап запевняє, що якщо хтось досі вважає, що резолюціями та добрими розмовами з чиновниками можна зберегти історичний ареал Львова, то не тільки глибоко помиляється, а й вводить в оману інших.
         ГО “Ідея Нації” виступає за збереження історичного ареалу Львова та не допустить знищення гори Лева, яка є символом нашого міста. Тому всіма законними методами ми й надалі будемо протидіяти забудові та спільно з громадськими активістами вимагатимемо аби парк став надбанням громадян, а не був знищений мародерами-олігархами.
         Найбільше насторожує те, що незаконні забудови виростають у Львові, як гриби після дощу. Нинішніх забудовників не лякають ані природно-заповідні фонди, ані історична спадщина, ані громадська думка.Тому зараз так важливо проявляти активну громадську позицію самим львів’янам, бо від того чи дозволимо ми з вами сьогодні звести тут одну забудову залежить те, в якому Львові нам жити завтра, в якому парку гуляти з дітьми і чим, зрештою, дихати.
6 березня 2017 року відбудеться наступне засідання суду з приводу незаконної забудови на вул. Довбуша 15, у парку “Знесіння”. ГО “Ідея Нації” закликає прийти усіх небайдужих львів’ян до Господарського суду Львівської області по вул. Личаківській 128, та стати на захист зелених легень Львова.

Немає коментарів:

Дописати коментар