Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 22 квітня 2011 р.

В'єтнамська віддяка за гостинність


«Як ви отримали громадянство України, не знаючи мови?» – З таким запитанням звернулася суддя до в’єтнамців – громадян України, які проходили свідками у справі про міжетнічну сутичку у харківській школі № 8.

19 квітня відбулося чергове засідання суду у справі про побиття двох учнів школи № 8 групою в’єтнамських підлітків. Нагадаємо, що 8 листопада 2010 року біля харківської школи № 8 група в’єтнамських підлітків напала і побила українських школярів Дениса Безбородова і Женю Челомбітько.

В результаті наші хлопці отримали серйозні ножові поранення в спину і тільки своєчасна медична допомога врятувала їх життя. В’єтнамські підлітки у сутичці використовували не тільки ножі, але і заточені кілки – очевидно, їх національне зброю. (Докладніше все викладено в статті «В’єтнамці били підлітків загостреними кілками.» )

Було порушено кримінальну справу за ч.2 ст.15 та ч.2 ст.115 КК-«замах на вбивство». Обвинувачений тільки один – громадянин В’єтнаму 1995 р. Май Тхань Дат. Решта нападники, в тому числі і організатор нападу Фан Сунь Хуй, проходять у якості свідків.

Організатор бійки Фан Сунь Хуй, учень 11 класу тієї ж школи № 8, пояснюючи причини, що спонукали його влаштувати «розборки» за допомогою своїх друзів – в’єтнамців сказав, що його кривдили: – “… вони дивилися на мене і сміялися…”

Підсудний неодноразово заявляв, що його ображали школяри-українці і на незаконні дії його підштовхнуло відчуття помсти українцям взагалі, а потерпілих він навіть не знав особисто. Але суд, всіляко намагаючись уникати акцентування міжетнічного характеру справи, просто не звертав уваги на подібні зізнання.

У судовому засіданні було встановлено, що Фан Сунь Хуй заздалегідь виготовив зброю для нападу – дерев’яний кілок, скликав для підтримки своїх друзів, які потім взяли участь у нападі, напав на Діму і Женю, наносив їм удари. Але незважаючи на все це слідство і суд чомусь не знайшли підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Інші нападники – учні 10-11 класів, також проходять у якості свідків – «… просто гуляли поруч, побачили бійку, підбігли з цікавості подивитися, нікого не били, нічого не бачили. потім злякалися і втекли … »

Що цікаво – всі учні – в’єтнамці є громадянами України, народилися в Харкові. Деякі з них добре володіють російською мовою, інші – майже не знають її. Один зі свідків – учень 11 класу 97 школи До Ванг Хо вивів із себе суддю – «Як ви отримали громадянство України, не знаючи російської мови? Як ви довчилась до 11 класу, не знаючи мови? »- гнівно запитувала вона, потрясаючи перед ним українським паспортом.

Під кінець засідання сім’я потерпілого Жені Челомбітько отримала від українського правосуддя черговий подарунок. Постраждалі хотіли в рамках кримінальної справи подати позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Але його відмовилися прийняти – виявляється, постраждалі самі, за свій рахунок повинні зробити офіційний переклад на в’єтнамський мову і тільки потім подати його підсудному. Ну хіба не знущання? Толерантність і гуманізм – для іноземців, додатковий клопіт і витрати – для українців.

Ось такий суд у комуно-комслмольській системі.

Удовиченко Сергій, м. Харків, 19.04.2011р.

Немає коментарів:

Дописати коментар