Шукати в цьому блозі

середу, 9 листопада 2011 р.

Остап Стахів: «Завдяки о. Маркіяну Шашкевичу ми зберегли свою ідентичність та мову в Галицькій Русі»


8 листопада 2011 року у селі Нестаничі, Радехівського району, Львівської області відбулось відкриття музею о. М. Шашкевичу.

О 09:00 зранку в церкві у якій правив о. Маркіян відбулася служба Божа, а о 11:00 на подвір’ї музею було проведено урочисте Віче, а також був проведений концерт.


До слова були запрошені поважні гості свята – Герой України Юрій Шухевич, Маркіян Лубківський, Петро Сікорський.


Також на Віче виступив Заслужений артист України Остап Стахів-старший, який після співу під бандуру звернувся до громади із привітальним словом: «Багато сьогодні говорилося про те, що о. Маркіян Шашкевич підняв культуру і мову русинського народу, як древню і споконвічно живучу на цій Землі. В цей час на цій території де жив цей співучий народ державності вже не було кількасот років, вороги всіма способами старалися притлумити велику культуру Руського Народу і перекидаючи мостик до о.Маркіяна Шашкевича, коли він писав:


Руська мати нас родила,


Руська мати нас повила,


Руська мати нас любила: …


Що ідентичність Руського Народу і його культуру може захистити його власна Руська Держава».


Після урочистостей усі мали можливість відвідати музей, який відкрили у селі Нестаничі. Адже саме у Нестаничах о. Маркіян Шашкевич у свій час був місцевим парохом, а також навчав сільську молодь писати та читати.


Зокрема як зазначив Голова Проводу Всеукраїнської ініціативи «Національний Фронт» Остап Стахів-молодший(на фото): «Завдяки о. Маркіяну Шашкевичу ми зберегли свою русинську ідентичність і Русинську мову в Галицькій Русі».


Прес-служба «Національного Фронту»

Немає коментарів:

Дописати коментар