Шукати в цьому блозі

четвер, 13 січня 2011 р.

У Львові вшановуватимуть пам’ять засуджених під час «Процесу 59-ти» 1941 року

17 січня у Музеї «Тюрма на Лонцького» відбудуться заходи з вшанування пам’яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом під час «Процесу 59-ти». Зокрема заплановано показ документального фільму про трагедію, що сталася 70 років тому, і яка є маловідомою сучасній молоді.

7 січня розпочнеться із поминальної відправи у Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" за участі духовенства УГКЦ, семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа, керівництва Львівської облдержадміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, представників інтелігенції, молодіжних та ветеранських громадських організацій. На вшанування запрошено Ольгу Попадин, що була учасницею "Процесу 59-ти". Також організатори розглядають можливість провести у цей день поминальні панахиди у багатьох храмах Львова.

До Дня пам'яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом 1941 року під час «Процесу 59-ти» у Львівському національному університеті ім. І.Франка планують відкрити документальну виставку, яка пізніше буде демонструватися й в інших вищих навчальних закладах.

У квітні планується також провести конференцію, присвячену проблематиці участі студентської та учнівської молоді у визвольних змаганнях 40-50 років ХХ сторіччя.

Довідка ВГО "Ідея Нації"

Політичний «Процесу 59-ти» відбувся 70 років тому, 17-19 січня 1941 року. Досудове слідство тривало чотири місяці. 37 юнаків і 22 дівчини були студентами Львівського університету імені Івана Франка, медичного і політехнічного інститутів, а також учнями шкіл та гімназій. Наймолодшій було 15 років, найстаршому – 30. Радянська влада звинуватила їх у приналежності до ОУН та антирадянській діяльності. Серед арештованих були майбутній командувач УПА-Північ Дмитро Клячківський (псевдо Клим Савур) і сестра майбутнього головнокомандувача УПА Романа Шухевича – 18-річна Наталя. В архівах СБУ зберігається 10 томів справ «Процесу 59-ти». Студенти не визнали себе винними, не покаялись. Суд засудив 42 молодих людей, серед них 11 дівчат до смертної кари. 17 осіб було ув’язнено на 10 років. Колегія Верховного суду СРСР від 15 березня 1941 року «пом’якшила» вирок: 19 засуджених 14 квітня 1941 розстріляли, інші отримали термін від 4 до 10 років позбавлення волі. Одну студентку депортували за кордон. Донині невідоме місце поховання страчених 19 молодих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар